Йдеться про цільнозерновий хліб, який має аж сім корисних властивостей для нашого організму, як пише Eat This, Not That.
Яка користь цільнозернового хліба для організму людини
- Повноцінне джерело клітковини. Дві скибочки такого хліба здатні забезпечити половину добової норми клітковини для нашого організму. Рослинна клітковина покращує травлення, розганяє метаболізм, здатна зміцнювати серце й судини, також запобігає онкологічним захворюванням.
- Тривале відчуття ситості. Цільнозерновий хліб містить усі складники зерна пшениці – висівки, зародки й ендосперм. Ці елементи здатні наситити організм на більш тривалий період часу завдяки вмісту великої кількості рослинних волокон. Водночас очищене зерно під час оброблення втрачає всі корисні властивості, що містять ці елементи, тому білий хліб практично не має користі.
- Сприяє схудненню. Якщо регулярно вживати цільнозерновий хліб, можна контролювати свою вагу, оскільки продукт містить вуглеводи, які перетравлюються повільніше, тому немає потягу до їжі впродовж кількох годин.
- Знижується рівень холестерину. Науковці провели дослідження, під час якого учасники впродовж 12 тижнів щодня їли по чотири скибочки цільнозернового хліба, що призвело до зниження рівня “поганого” холестерину та підвищення гемоглобіну в усіх учасників піддослідної групи.
- Нормалізується рівень цукру в крові. Клітковина, що міститься в цільнозерновому продукті, уповільнює викид цукру в кров під час засвоєння їжі. Під час проведення кількох досліджень американські вчені виявили, що ті учасники, які їли цільнозерновий хліб, мали на 29% менше ризиків розвитку діабету ІІ типу, ніж ті, хто його не їв.
- Знижується ризик раку. Регулярне вживання білого хліба провокує появу в організмі вільних радикалів, які є причиною раку. Більшість досліджень на тему вживання цільнозернового хліба показало, що ті, хто регулярно їсть такий продукт, менш схильні до появи раку товстої кишки, шлунку, молочних залоз і стравоходу.
- Покращуються процеси травлення. Цільнозерновий хліб є повноцінним джерелом рослинної клітковини, яка повільно засвоюється організмом, тому продукт має пребіотичну властивість. Під час ферментації волокон хліба, який запускають кишкові бактерії, виробляються жирні кислоти, що є вкрай важливими для здоров’я шлунку та кишківника.
Читайте також:
Коли потрібно звертатися до фахівців через проблеми з настроєм: психіатр назвав ознаки
Які морепродукти найкорисніші: коштують значно дешевше, ніж червона риба та креветки
Названо фрукт, який за користю для здоров'я випереджає 27 головних “конкурентів”