Що можна сіяти в червні: які овочі та зелень не пізно садити в перший місяць літа

Беззаперечний факт, що весна — час, коли на городі робота кипить. Через це може статися, що щось буде не зроблено, деякі грядки можуть залишитися порожніми. Але це не страшно, адже в червні можна все надолужити — посіяти, посадити зелень, овочі, коренеплоди.

Що посадити, посіяти в червні

Зелень: салат, кріп, шпинат

Сіють салат навесні, у квітні-травні — перший врожай з відкритого ґрунту в такому разі збирають в кінці травня, на початку червня. Але врожай салату можна збирати протягом усього літа — варто підсівати салат кожні два тижні. Головне — підібрати відповідне насіння, адже сорти салатів поділяються на літні, весняні та осінні. Головне, щоб салатна зелень не гірчила, треба регулярно її поливати, особливо в спекотні літні місяці.

Так само, як салат, кріп можна висівати кожні 10-15 днів. Щоб він швидше проростав, попередньо його краще замочувати в гарячій воді, а потім витримати кілька діб у воді кімнатної температури. Так само кріп потребує регулярного поливу.

Від посіву насіння шпинату у відкритий ґрунт до отримання врожаю — близько 55 діб. Шпинат можна висівати у відкритий ґрунт, починаючи від квітня за умови стійкої температури від +3 до +5°C, а потім — кожні 2 тижні. Важливо підбирати сорти за терміном дозрівання.

Зелена цибуля

На початку літа сіється цибуля на перо. Можна висадити її упереміш із морквою. Цибуля вимоглива до ґрунтів — перед посівом цибулі грядку добре орють і розпушують. У спекотні місяці цибулю потрібно добре поливати. 

Коренеплоди

Різноманітні коренеплоди для створення зимових запасів рекомендується сіяти в першій половині літа. В південних районах садити можна до середини липня, а для північних — лише в червні.

Посів ранніх сортів ріпи у червні дозволяє отримати врожай вже за 1,5-2 місяці. Ранні сорти дозрівають за 45-60 діб, пізні – до 3 місяців і більше. Ріпа погано переносить спеку, тому в спекотні місяці потрібно її рясно поливати. 

В червні і пізніше можна сіяти буряк. Буряк не любить рости на одному й тому ж самому місці декілька років поспіль — найкраще садити його на місце, де росли цибуля, томати, баклажани, перець і картопля.

В червні можна сіяти моркву, яка дозріває за 90-135 діб. Для зимового зберігання слід вибирати відповідні сорти. Сіяти краще на місці редису, капусти чи кабачків. 

Квасоля

У червні сіють стручкову квасолю. Сухі боби попередньо необхідно замочити у воді, а для пагонів слід встановити спеціальні опори. Краще садити поряд кілька сортів квасолі — так можна збільшити врожайність культури. Найкращі попередники —  томати, перець, баклажани, огірки, цибуля, часник, буряк і кабачки. 

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *