Україну накрила аномальна спека: синоптики шокували прогнозом

Аномальна спека охопить більшість областей України. Цього року екватор календарного літа розпочався під спекотним сонцем. Першого липня температура повітря протягом дня подекуди сягала +35°С. Втім, максимальні денні показники в першій декаді цього місяця можуть досягати позначок у +39°С.

Що є причиною такої аномальної спеки, де вона досягне рекордного показника, а де хоча б трохи стане милосерднішою – в ексклюзиві журналістки Людмили Труфин для TSN.ua.

Найгарячіший місяць року

Липень традиційно заведено називати “маківкою літа”, адже саме цього місяця середня температура повітря зазвичай найвища в річному перебігу. Абсолютні показники максимальної температури сягали в окремі роки значень +36…+41°С, особливо у східних і південних областях України.

Крім того, в липні спостерігаються потужні грозові процеси, які супроводжуються випаданням локальних, але сильних злив, часом з градом і шквалистим посиленням вітру. А ще, за даними синоптиків, липень – це єдиний місяць року, коли жодного разу не фіксувалися заморозки в будь-якій точці України за весь період метеорологічних спостережень, за винятком високогір'я Карпат. Про це йдеться у повідомленні Українського гідрометцентру.

“Липень – найтепліший місяць року з періодами нестійкої погоди з грозами, шквалами і зливами та періодами жаркої посушливої погоди. Середня місячна температура повітря становить 19-24,8°С, в Карпатах – 13-18° тепла. Абсолютний мінімум температури повітря – 1-9° тепла, на півдні Одеської, Херсонської області та в Криму місцями 10-12° тепла, на високогір′ї Карпат – 0-1° морозу. Абсолютний максимум температури повітря – 34-39,9°, у південних, східних, Дніпропетровській областях та в Криму місцями 40-41°, в гірських районах – 26-33°”, – зазначили в Українському гідрометцентрі.

Україна стала однією з найспекотніших країн Європи

Вже першого липня рекордні температури охопили більшість областей нашої держави. Цієї доби Україна стала однією з найспекотніших країн Європи. За словами синоптикині Наталії Діденко, на значній частині території переважала суха погода з високою пожежною небезпекою. І така жалюча спека ще триватиме.

“Поки що дуже обережно з вогнем, особливо уважно до свого самопочуття, махайте віялами і кропіть водичкою себе й усіх, хто поруч. Старенький червень і малюк-липень вже готуються до зустрічі, миють черешні, бризкаються водою, фотографують перші помідори, хрумтять малосольними огірками і смішними фіолетовими язиками від шовковиці кажуть усім недоброзичливцям “бебебе”. Не забудьте пляшечку води в торбу та панамку на голову!” – зазначає синоптикиня.

Киян закликали подумати про тварин

Своєю чергою директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний закликає мешканців столиці не залишати своїх улюбленців у машині під час спеки. Це становить смертельну небезпеку для тварин.

“У ці спекотні дні хочу звернутися до киян з важливим нагадуванням: у жодному разі не залишайте своїх домашніх улюбленців у закритих автомобілях. Навіть кілька хвилин у розпеченій машині можуть стати фатальними для тварини. Температура в салоні авто під палючим сонцем може зрости до +50°C і вище, що становить смертельну загрозу для наших чотирилапих друзів. Бережіть своїх улюбленців та не наражайте їх на небезпеку”, – наголосив Возний.

Скільки терпіти аномальну спеку

До подібних порад від синоптиків і столичної влади варто дослухатися, адже аномальна спека триватиме щонайменше тиждень. Найближчими днями в центральних, південних і східних областях очікується спекотна та суха погода. Зокрема, 2 липня нестійка погода з короткочасними дощами та грозами утримається в західній частині країни, ввечері також грози очікуються у Київській і Чернігівській областях. На решті території країни спекотно й сухо. Температура повітря вдень на півдні та сході країни +33…+38°С.

А от у четвер, 4 липня, вночі без істотних опадів, вдень місцями в Україні пройдуть локальні дощі, в окремих пунктах можливі шквали 17-22 м/с. Температура повітря у західних і північних областях вночі +13…+20 °С, вдень +23…+28°С; у центральних, південних і східних регіонах вночі +18…+23°С, вдень +33…+39°С. Причину такого високого показника назвав кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

“Винуватцем такої спекотної та сухої погоди стане блокувальний синоптичний процес над районами Середньої та Верхньої Волги, пов'язаний з теплим висотним антициклоном. Оскільки він буде малорухомим і локалізується саме над Східною Європою, складуться сприятливі умови для поступового прогріву та “застою” повітряної маси, яка циркулює в його межах. У той же момент західні області України перебуватимуть у більш комфортній і менш спекотній повітряній масі з великою кількістю дощів завдяки динамічнішим процесам в атмосфері та переважанню циклонічної діяльності”, – пояснює метеоролог.

В кінці липня температура знизиться

За даними синоптиків, протягом другої і третьої декади липня температурне тло трохи знизиться завдяки ослабленню блокувального антициклону. Проте середньодобові показники температури все ще перевищуватимуть кліматичну норму. Опади у другій і третій декадах місяця розподіляться нерівномірно по території, але їхня сумарна кількість за липень виявиться вищою за норму в західних регіонах, близько норми – в північній частині та центрі країни, а також нижчою за норму – на півдні та сході. В окремі дні грозові зливи супроводжуватимуться шквалами до 23 м/с та градом. Відтак очікувані показники середньомісячної температури повітря в Україні перевищуватимуть багаторічну норму в середньому на 2,0-3,5°С, з максимальними відхиленнями у південних і східних регіонах.

В Укргідрометцентрі пояснили, що такий клімат можна порівняти з Середземноморським. Так, українська спека сягатиме тих самих значень, що в Італії та Греції, тобто 30-34 градуси, а в південній частині, центральних і східних областях фіксуватиметься сильна спека аж до 37 градусів! Проте Україна станом на зараз не є найспекотнішою – в Іспанії очікується +40°!

Але спека до Іспанії прийшла з Сахари, а от до України розпечене повітря надходить з іншого сухого гарячого регіону – з Аравії. Саме аравійське повітря завжди приносить найспекотнішу погоду до нашого регіону. Поширюючись з південного сходу, воно накриває майже всю країну, трохи не дотягуючись до наших західних кордонів і не поширюючись далі – до західної та північної Європи. Тому західний регіон України має дещо нижчі температури – до 30°, зауважили в Укргідрометцентрі.

“Таким процесом обумовлена затяжна хвиля спеки в Україні, що триватиме ще й цього тижня. Щодня фіксуються температури, вищі за норму. Чим довше утримується хвиля спеки, тим менше охолоджуються поверхні забудов, бетон та асфальт протягом ночі, тому з кожним днем комфортність сприйняття температур, що, власне, не змінюються, погіршується, особливо в умовах міста. А в регіонах, де прогнозуватимуться короткочасні дощі, спека поєднуватиметься з вологою, створюючи ефект парника й задухи. Важливо не перегріватися, уникати прямих сонячних променів та охолоджуватися, п'ючи достатню кількість води”, – кажуть у гідрометцентрі.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТЕРМІНОВО! УКРАЇНУ НАКРИЛА АНОМАЛЬНА СПЕКА! Синоптики шокували прогнозом!

Нагадаємо, синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *