Пустоцвіт на огірках, що робити: яке підживлення допоможе сформуватися зав’язі

Щоб огірки добре вродили, зверніть увагу як вони цвітуть. Для гарного врожаю важливо, щоб на огірках було менше пустоцвітів  – “чоловічих” квіток та більше “жіночих” суцвіть. 

Розповідаємо, що таке “чоловічі” та “жіночі” квіти на огірках, як за допомогою простого підживлення збільшити зав'язь та врожай огірків.

 “Жіночі” суцвіття — ці ті квітки, з яких утворюються плоди. Вони мають приймочки, тичинкові нитки та зав’язь, з якої згодом розвивається сам огірок. “Чоловічі” квітки, або пустоцвіти, слугують для запилення, без них неможлива зав'язь плодів огірка. Але самі по собі вони не дають плодів і часто розчаровують городників, коли на кущі їх забагато, адже це означає, що врожаю не буде.

Квітки чоловічого типу розташовуються на тонкій стеблинці, а жіночі мають біля своєї основи невелике потовщення у вигляді циліндрика, схожого на маленький огірок.

Що робити, якщо на огірках є багато пустоцвітів

Виникнення пустоцвітів,  “чоловічих” квіток – нормальне явище, як зазначалося, без них, без запилення врожаю не буде. Зривати їх у жодному разі не можна. Але іноді чоловічі квітки залишаються практично єдиними на рослині. А щоб отримати врожай, щоб сформувалася зав'язь,  огірки потрібно підживити простим аптечним засобом, а саме — борною кислотою. Борна кислота сприяє формуванню майбутніх плодів, збільшує врожайність та покращує якість овочів.

Для приготування підживлення потрібно взяти одну чайну ложку борної кислоти (близько 5 г) розчинити у склянці окропу, оскільки в холодній воді вона розчиняється погано. Після цього розвести у 10 літрах води. Після цього отриманий розчин потрібно влити в розпилювач і ретельно обприскати всі огіркові кущі з усіх боків. Найкраще це робити вранці, коли рослини активно вбирають поживні речовини.

Підживлення огірків борною кислотою допомагає не лише збільшити кількість “жіночих” квіток, а й зміцнює зав’язі, роблячи їх міцними та стійкими до різних захворювань.

Чому на огірках з'являються пустоцвіти 

Причин може бути багато, а саме: 

  • Занадто молоде насіння, наприклад, зібране минулого року. Найкраще для садіння брати чотирирічне насіння, або насіння, якому 2-3 роки.
  • Неправильна підготовка до висаджування насіння. Щоб збільшити кількість жіночих квітів на огірках, перед садінням необхідно замочити насіння в розчині марганцівки, борної кислоти або спеціальних  препаратів.
  • Нестача світла може бути причиною пустоцвітів і навіть призвести до опадання зав'язі.
  • Неправильний полив. Огірки потрібно багато поливати лише до цвітіння, під час цвітіння. до плодоношення полив слід тимчасово припиняти.
  • Не правильне підживлення. Коли вносять багато азотних добрив, а калійних та фосфорних не вистачає, рослина нарощує багато зеленої маси, а плоди не формуються.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *