7 продуктів, які треба їсти після 50, щоб зберегти пам’ять і міцне здоров’я до глибокої старості

Після 50 років усі процеси в організмі сповільнюються, що впливає на загальне самопочуття і здоров’я. Лікарі рекомендують відкоригувати свої харчові звички, щоб допомогти організмові працювати належним чином, адже в такому віці уповільнюється метаболізм, кісткова тканина стає крихкою, погіршуються процеси травлення, тому зменшується м’язова маса тіла і наростає зайва жирова тканина. Розповідаємо, які 7 продуктів варто включити до свого раціону людям за 50, щоб мати міцне здоров’я до глибокої старості.

Які продукти треба обов’язково їсти людям за 50

  • Квасоля. Містить багато клітковини та рослинного білка, які вкрай корисні для організму в будь-якому віці. Однак дефіцит цих речовин у людей зрілого віку може спровокувати діабет ІІ типу, проблеми зі шлунком і кишківником, підвищення рівня “поганого” холестерину в крові. Тому лікарі рекомендують обов’язково включити до свого щоденного раціону бобові, щоб не мати цих захворювань.
  • Темно-зелені листові овочі. Броколі, рукола, капуста і шпинат містять велику кількість кальцію, який захищає кістки від крихкості й ламкості. Всім, кому за 50, обов’язково треба їсти ці овочі, щоб зміцнити кісткову тканину. Також вони містять клітковину, яка зміцнює серце, судини та захищає від втрати м’язової тканини.
  • Помідори. Напевно, мало хто знає, однак ці овочі можуть подовжити молодість і захистити від передчасної появи зморшок. Помідори містять лікопен – антиоксидантну сполуку, яка захищає від передчасного старіння та онкологічних захворювань. Також лікарі рекомендують їсти помідори, щоб запобігти пневмонії.
  • Червоний буряк. Овоч може сприяти належній роботі серця, судин та активній роботі мозку, покращуючи пам'ять і когнітивні функції, що так важливо для людей зрілого віку. Також він допомагає запобігти інсульту завдяки вмісту корисних сполук, які розширюють судини та знижують високий артеріальний тиск.
  • Риба. Лосось, тріска, тунець, скумбрія, оселедець містять білок, який є будівельним матеріалом для всіх клітин організму. Незамінна жирна кислота омега-3, яка міститься в рибі, зміцнює здоров’я серця й судин, мозку та нервової системи. Також морська риба та морепродукти містять вітамін D, В12 і йод, які вкрай необхідні для зрілих людей.
  • Гриби. Особливо важливо їсти гриби жінкам, адже після 50 настає період менопаузи, який провокує гормональні збої в організмі, набирання зайвих кілограмів, крихкість кісток, ламкість волосся та нігтів. А гриби містять кальцій і вітамін D, які допомагають впоратися з цими проблемами.
  • Горіхи й насіння. Містять рослинні білки, клітковину, жири, мінерали та антиоксиданти, які вкрай важливі для належного функціонування всіх систем організму. Також вони є джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6, які здатні уповільнювати процеси старіння та активувати роботу мозку. А вітаміни А, К, В та Е знижують ризики серцево-судинних захворювань і нівелюють розвиток деменції. Гарбузове насіння допомагає зміцнити ясна та позитивно впливає на здоров’я зубів.

Читайте також:

Стало відомо, скільки разів на тиждень треба їсти яйця: яка категорія найкраща

Корисні властивості гарбуза — все про головний продукт осені та зими

Названо продукти, які провокують стрімке підвищення тиску: їх не можна вживати гіпертонікам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *