Альтернатива каві: як правильно заварювати цикорій, шкода та користь напою

Цикорій все частіше використовують як альтернативу каві. Зокрема, він заспокоює нервову систему та сприяє травленню. Утім, є і протипоказання.

Як правильно заварювати цикорій і кому його вживати не варто – читайте далі

Що таке цикорій

Цикорій – це багаторічна висока трава з блакитними квітками-кошиками. Він набуває популярності як альтернатива каві та важливий компонент лікувальної практики. Корінь рослини містить інулін, вітаміни групи В, дубильні речовини, каротин та органічні кислоти.

В Україні рослина росте на полях та лісах. Вживати траву вперше почали у Єгипті, а вже згодом почали вирощувати у Європі. 

Як цикорій впливає на організм:

  • Підтримує серцево-судинну систему
  • Заспокоює нервову систему
  • Сприяє стабілізації рівня глюкози в крові
  • Має протизапальну дію
  • Сприяє кращому травленню.

Як заварювати цикорій

  • Для приготування використовуйте розчинний цикорій або підсмажений подрібнений корінь.
  • Додайте 1-2 чайні ложки цикорію на 250 мл води.
  • Закип’ятіть воду, дайте їй охолонути до 90-95°C і залийте нею цикорій.
  • Залиште на 3-5 хвилин. Якщо використовуєте подрібнений корінь, процідіть напій.
  • Для покращення смаку можна додати молоко, мед або спеції.

Шкода від цикорію

  • Цикорій сприяє виділення жовчі. Тому його варто уникати людям, у яких камені в жовчному міхурі.
  • Може викликати алергію
  • Також цикорій не рекомендують вживати вагітним.

За відсутності протипоказань, цикорій може бути корисним доповненням до щоденного раціону.

Читайте також: Цей чай руйнує шлунково-кишковий тракт і печінку: китайці порівнюють його з отрутою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *