Насправді яйця струшують для того, щоб їх було легко чистити. Якщо перед варінням добре потрясти яйце, білок не змішається з жовтком і шкаралупа буде чиститися значно легше. Є ще один чудовий спосіб для вирішення проблеми – просто у воду для варіння треба додати один інгредієнт. Розповідаємо, чому іноді яйця погано чистяться, що додати у воду під час варіння, щоб шкаралупа злітала сама.
Чому варені яйця погано чистяться
- Яйця занадто свіжі. У яєць, які пролежали хоча б тиждень, білок підсихає, тому під шкаралупою з’являється більше повітря. А під час варіння в цьому повітряному просторі збирається пара, яка не дає білкові прилипати до шкаралупи, тому вони легко чистяться. Якщо ж яйця свіжі, то повітря у повітряній камері практично немає, тоді шкаралупа погано відділяється від звареного білка.
- Холодна вода. Якщо яйця класти в дуже холодну воду, їхнє нагрівання йде занадто повільно, тому білок прилипає до шкаралупи.
- Починаєте чистити з гострого кінця. Яйця треба чистити з тупого кінця, тому що там розташована повітряна камера.
- Зберігаються в дуже холодному місці. Якщо яйця перемерзають, вони вкрай погано чистяться після варіння, бо білок прилипає до шкаралупи.
Як правильно варити яйця, щоб вони добре чистилися
Щоб яйця рівномірно зварилися і легко чистилися, їх треба правильно готувати. Налийте до каструлі холодну воду та обережно покладіть туди яйця. Не ставте їх одразу на плиту, нехай яйця побудуть у холодній воді впродовж 10 хвилин.
Під час варіння треба додати столову ложку солі, після закипання зменшити вогонь. Через п’ять-сім хвилин вимкніть плиту і дайте яйцям постояти ще дві хвилини в гарячій воді. Налийте до окремої ємності холодну воду, додайте столову ложку звичайного оцту, акуратно опустіть туди яйця. Коли вони повністю охолонуть, їх можна чистити – шкаралупа злітатиме сама.
Читайте також:
Таргани зникнуть назавжди: просто почастуйте їх цією кашею
Як змусити мікрохвильовку гріти їжу, а не посуд: корисні поради
Немає яєць — вихід є: кулінари назвали найкращі продукти, якими можна змастити булочки